Blogg

5 veckor

2017-03-14 21:10 | 0 kommentarer

Nu har de små passerat 5 veckor och äter fyra mål foder om dagen. Axxa fick tyvärr tas bort från dem i fredags eftrersom hon oturligt nog fick inflammation i ett juver. Det fick bli ett besök hos veterinären för att punktera en mjölksäck och spola rent från var. Axxa står nu på en antibiotikakur och mår ändå bra. Men valparna kan däremot inte ges möjlighet att kunna dia eftersom de inte bör få i sig av läkemedlet eller oriva i bandaget. Våra tre andra tikar får i stället turas om att leka och uppfostra de små. Vi har gett oss i kast att försöka plåta dem även från sidan, men det är verkligen ingen enkel match att få till det så de visas upp bra. Men ungefär så här ser de ut nu. Bilderna är även denna gång markerade med den färg respektive valp har på sitt halsband. 

 

Tikarna först.

BEIGEBEIGE1BEIGE2GRÅGRÅ1GRÅ2GULGUL1GUL2LILALILA1LILA2ORANGEORANGE1ORANGE2ROSAROSA1ROSA2RÖDRÖD1RÖD2

 

Och så hanarna.

 

Brun haneBRUN 1BRUN 2GRÖNGRÖN 1GRÖN 2LJUSBLÅLJUSBLÅ 1LJUSBLÅ 2MÖRKBLÅMÖRKBLÅ 1MÖRKBLÅ 2SVARTSVART 1SVART 2

 

 

 

 

 


Snart 5 veckor

2017-03-08 22:20 | 0 kommentarer

De små närmar sig 5 veckor och alla mår prima. Nu äter de fyra mål foder om dagen och Axxa har fått vila lite från dem😊 Det tar på att vara mamma åt 12 stycken och nu äntligen kan hon få chans att lägga på sig nått förlorat kilo i takt med att valparna avvänjs. Vi har försökt oss på lite huvudbilder av dem. Men inga från sidan eftersom de av någon anledning inte vill samarbeta på bild😆 Ganska rörliga krabater😊 Alla valpar har fått på sig ett halsband i olika färger och bilden är märkt med halsbandets färg.

Först tikarna.

image  image  image  image   image  image image

Och så hanarna

image  image  image  image  image


Årets klubbmästare

2017-02-19 21:27

Tidigare i februari utnämnde Hundklubben Dundret SEUCH Tjuvskyttens Chiva (Minna) till årets klubbmästare av kontinentala raser. Stort grattis Tord och Anki Stenlund, ägare till Minna 🌷

                       image


Debutantpokalen

2017-02-19 21:04

Under SVK Bottenvikens årsmöte, som hölls i Luleå i dag, delades bland annat vandringspriset "Debutantpokalen" ut. Det utnämns till den hund med bästa resultat på sin första jaktprovs start i ÖKL. Denna gång tilldelades det Henrik Boström med Tjuvskyttens Chess. Stort Grattis Henrik!😄

image image

Chess mamma Tjuvskyttens Axxa vann denna pokal år 2013 och Axxas mamma, tillika Chess mormor, vann pokalen år 2010. 🏆 


Uppdatering

2017-02-19 19:31

Valparna växer på bra och har nu öppnat ögonen. Även Axxa mår bra och verkar trivas i valplådan. Men nog märks det vad energi som går åt av tiken till en större kull. Axxa får som det är nu drygt tre gånger större fodergiva per dygn än vad hon normalt äter. Till veckan kommer valparna att börja ges lite smakportioner av en speciell typ av pasta rekommenderad till stora valpkullar. Detta för att spara på tiken och underlätta onödig utarmning av hennes egna förråd av järn och kalk som det finns mycket av i mjölken. Valparna diar naturligtvis fortfarande även av Axxa och pastan ges enbart som tillskott. Modersmjölken är viktig för att valpen ska få ett bättre skydd mot sjukdomar eftersom valpens eget immunförsvar inte är fullt utvecklat förrän de är omkring sex månader. Modersmjölken innehåller även mycket A- vitamin som bland annat är bra för huden och pälsen. A- vitamin ska man inte ge extra till tiken under dräktighetstiden, eftersom det kan ge fosterskador. Men under digivningen kan man med fördel ge det som tillskott om kullen är lite större. 

Vi har turen att vid varje valpkullbesiktning fått hit en väldigt duktig privatpraktiserande veterinär, Andrus. Så blir det även denna gång. Han är inplanerad att besöka oss och besikta samt vaccinera och chippa kullen i slutet av Mars. Det är helt perfekt att kunna göra det hemma och slippa packa med alla i bilen för att åka till veterinärkliniken. Dessutom är Andrus så väldigt noggrann, lugn och metodisk då han tar sig tid att undersöka varje valp.

image image image image image image