Blogg

Veterinärbesiktning

2017-04-04 22:07

 

 

Torsdagen den 30/3 hade vi veterinären på besök för besiktning. Det gick väldigt bra för alla utom tyvärr för hanen med grönt halsband som skulle få namnet Gerry. Det visade sig nämligen att han hade ett blåsljud på hjärtat. Veterinären lyssnade efter den upptäckten väldigt noga igenom alla valparna för att säkerställa att det bara var på en valp. Sedan väntade vi till de sov och han lyssnade på hjärtat under vila för att se om blåsljudet var oförändrat och jämförde det med ett friskt hjärta. Veterinären förklarade att ljudet var på hjärtats vänstra sIda, vilket förser stora kretsloppet (alltså kroppen) med syrerikt blod. Men i och med blåsljudet höll inte klaffen mellan hjärtats kammare och förmak tätt och i ett ansträngt tillstånd under arbete orkar inte hjärtat förse kroppen med tillräckligt mycket syre. Samtidigt som en del av det syrerika blodet som egentligen skulle ut i kroppen trycks tillbaka i lungorna, vilket leder till lungemfysem, (vätska i lungorna)  

En vorsteh är framavlad att arbeta och mår absolut bäst av det. Så att sälja vidare hunden enbart i sällskapssyfte, med förbehåll att inte anstränga den anser vi inte som ett alternativ eftersom det skulle plåga hunden. Hundens hjärna vill jaga och springa, men fysiskt sett har han inte kapacitet att göra det utan att bli sjuk och kanske till slut avlida av ansträngningen. Därför beslutade vi att avliva honom och inte riskera ett framtida lidande. Så dagen efter besiktning kom veterinären tillbaka och Gerry fick somna in. 🌹 Väldigt tråkigt, men nödvändigt. 

Vi blev rätt förvånade av hjärtfelet eftersom vi inte alls sett några tecken på att någonting skulle vara fel med honom. Han verkade pigg, åt och växte bra. I kullen var han däremot inte någon som busade och tampades mycket med de andra. Han lekte mer för sig själv, upptäckte och var social mot människor. Vi tänkte att det var hans personlighet men så här i efterhand funderar man ju om det kanske berodde på att han inte riktigt orkade busa och brottas för mycket? Exteriört var han väldigt fin och såg ut att ha blivit en ståtlig hane med bra hårlag. Han hade bara ett litet navelbråck som enligt veterinären troligtvis inte skulle ha orsakat bekymmer. Så detta med hjärtat kom helt oväntat. Det känns verkligen konstigt att behöva avliva en liten, till synes frisk valp. Men det är ju en del av det ansvar man som uppfödare har. Då valpen flyttar är ambitionen att den ska vara frisk och ha ett förhoppningsvis långt och aktivt hundliv framför sig. Men i det här fallet saknade Gerry förutsättningar för det.

image 

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S