Blogg

Valpningen klar

2015-04-10 19:05 | 4 kommentarer

Onsdag eftermiddag visade Ninja tecken på att valpningen var nära. Hon började då bädda och hade svårt att äta samt var andfådd. Det lugnade under kvällen ned sig för att sedan dra igång på allvar vid tvåtiden på natten. Klockan 03,47 föddes den första valpen utan problem. Sedan föddes ytterligare fyra stycken med jämna mellanrum. Då de fem valparna var framme tog Ninja en vilopaus. Hon låg på sidan och sov en stund medans valparna diade. Det beteendet har hon aldrig visat under tidigare valpningar, men man har ju hört att tiken kan vila sig om kullen är stor. Vi hade väl en aning om att hon kunde ha rätt många eftersom hon var större än hon brukar vara sista veckan. 

Då ungefär en timma gått var det dags igen och hon födde tre till innan hon tog nästa paus. Ninja hade ordentliga värkar under framdrivningen och blev aldrig slö på så sätt att hon fick besvär att föda fram dem. Därför kändes det aldrig oroväckande att hon helt plötsligt lade sig ned för att sova en stund. Efter den andra pausen födde hon fram de två sista och vid halv nio på morgonen var allt klart. Fördelningen blev 6 hanar och 4 tikar. 

image image

Alla i lådan inklusive mor mår bra och valparna har frenetiskt sugit igång mjölken. Nu hoppas vi bara att ingen ska bli svag, första veckan känns alltid lite osäker. Förhoppningsvis kommer Ninja ej att behöva gå igenom samma besvär som i fjol med juverinlammationen. Tack vare att det är fler som håller igång matflödet så slipper vi kanske att det upprepas. Vid födseln var kullen otroligt jämn, viktskillnaden mellan den största och den minsta var endast 46 gram.

image image

 

 


Det var den hösten!

2014-12-04 20:22 | 0 kommentarer

 Ja oj ändå vad en höst rusar iväg. Ändå har man hunnit med så mycket, men det är väl just därför tiden gått så fort.

  I början av augusti flyttade vi ut i stugan och rev praktiskt taget halva huset för att renovera och bygga om. Det är något vi haft i tankarna sedan 2002 då vi köpte huset och nu äntligen blev det av. Tack vare svärfar  som agerat "byggmästare" och hjälpt oss med allt. Men nu lagom till jul börjar det närma sig slutet och vi har kunnat flytta in i huset igen. I och med det har vi nu bättre internetuppkopling och tid att göra lite uppdateringar.

 Förutom Riksprovet och en hel del jakt så blev Axxa den 17 oktober godkänd på viltspårprovet i anlagsklass. Så nu får hon äntligen ut sina championat. I slutet av oktober åkte vi även ned till södra Sverige på en jaktrunda samt startade Axxa på ett EKL fältprov i Kungs-Husby den 1/11. Det lyckades bra och hon fick en 7a på fältet vilket resulterade i ett förstapris. Så nu har hon i EKL gjort tre provstarter i följd på olika underlag, vilket alla resulterat i förstapris. Så hon är verkligen en tik vi kan känna oss nöjda med.

De två unga förmågorna Docca & Keso (Donna) har fått känna lite på verkligheten och börjar nu lydnadsmässigt att räta in sig i ledet rätt bra. Visst är det lite lek och bus emellanåt och man har ju det man gör då man väljer att behålla två valpar ur samma kull, men det visste vi ju om. Träningen går framåt och de är väldigt lyhörda båda två. I skogen uppför de sig båda fint och följsamt, håller sig nära men har inte riktigt fattat ännu vad de letar efter. Det är inte heller den största och första prioriteringen med denna höst, enligt min erfarenhet är det så mycket bättre om lydnaden är på plats då jaktlusten tänder till. Så nu när vardagen  börjar ordna upp sig så blir det hårdträning på allvar i vinter.

 

 


Tjuvskyttens Axxa Riksprovsvinnare 2014

2014-09-02 09:49 | 3 kommentarer

                      image

Att vinna riksprovet 2014 på fjället med en egenuppfödd tik som endast jagat skog, var minst sagt en underbar upplevelse. Med startlistan i handen på 42 eminenta elitklassekipage så skulle jag vara mycket nöjd att komma bland de 10 i topp. Det individuella målet var väl egentligen att ta ett pris i EKL på ett nytt underlag. Men att nu stå som Riksprovsvinnare får en lite grann att tänka tillbaka......

 Då vi hösten 2009 startade vår vorstehtik Ninja (Nilssons Holly) på jaktprov och det mesta klaffade så kände vi samtidigt behovet av en till hund. I takt med att våra barn blev äldre så blev jaktdagarna för många och långa för att bara belasta en hund. Eftersom vi nu var så nöjda med Ninja som i rasslande takt tog sig till elitklass så var tanken att köpa oss en med liknande linjer. Men då vi av goda vänner från flera håll, som länge hållit på med dessa jakthundar och har mer erfarenhet, rådde oss att sätta valpar i vår egen tik så började vi fundera. Det kanske inte skulle vara så tokigt ändå, varför har vi inte tänkt på det? Hundar har alltid funnits i familjen och innan jakten blev ett stort intresse så handlade det om bruks och lydnad. Men aldrig hade vi själva fött upp någon kull. Kanske vore det på tiden.

   Valet av täckhund tog oss till Finland och Fjällbrisens Erä. Och den 12 Januari 2011 föddes Ninjas första kull på tre hanar och fyra tikar. Att vi skulle behålla en tik var vi överens om, men inte vilken. Två av tikarna och en av hanarna visade sig få en för rasen rätt ovanlig ljusskimmel färg. Perfekt tänkte vi, lätt att se i skogen. Men vilken an de två ljusa tikarna det blev fick dock husse i huset inte bestämma. Det var sympatin för den lilla hackkycklingen i kullen som tog över för Jessica och hon bestämde att den valpen skulle stanna. Axxa var nämligen inte så pigg på de hårdare tagen i valplådan, utan sprang ofta undan i ett hörn och ville komma ifrån då det blev för livat. Hon försvarade sig inte utan skrek och ville lös då de andra bet.

                               image

   Men Axxa visade sig vara allt annat än en osäker och vek hund. Hon är väldigt trygg och stabil. Lätt att lära och villig att göra sin förare nöjd. Jag gjorde som jag brukat och gjorde lydnaden i princip färdig innan jag begav mig ut i skogen med henne, precis som med Ninja och vår hane Dacke. 

    Axxas första jaktprovsstarter gick i sin mammas fotspår och även hon vann vandringspokalen Debutantpriset i sin första provstart i ÖKL år 2013.  Eftersom hon visade sådana lovande färdigheter ämnade hon sig gott som avelstik. Så i början av november 2013 begav vi oss till Falkenberg och familjen Lilliehöök för att para med Carnbrings Nexor. Den 7e januari födde Axxa sin första kull på nio valpar. Allt gick bra och hon skötte det fint. 

 

   Den 4e april bedömde vi att hon var i så pass god kondition att det gick starta på ett vårprov. Det lyckades så bra att hon blev uppflyttad i elitklass. 

  Nu hade Axxa förstapris både i skog och på fält. Det som saknades var fjället och i och med det kändes väl Riksprovet väldigt lockande. Så i slutet av sommaren var det bestämt och anmält.

     Där slutade allt som sagt väldigt bra,,,bättre än vi vågat hoppas på. Under prisutdelningen fattade jag egentligen inte att Axxa stod som vinnare förän vi var tre stycken kvar och vi fick höra våra poäng. Trean hade 176p, tvåan hade 180p och vinnaren 184p. Jag visste ju innan att jag saknade 2pinnar (6p) på spåret, då förstod jag.

  Tisdagen efter Riksprovet startades hon återigen på prov, denna gången i skog, och fick där sitt andra förstapris i EKL.  Då viltspåret är gjort kommer hon precis som sin mor och far också vara en dubbelchampion. 

    Vår Tjuvskyttens Axxa har på sina tre senaste starter tre förstapris på tre olika underlag, fält, fjäll och skog. Hon bevisar på ett ypperligt sätt att hon är en pålitlig jakthund som anpassar sitt sök efter underlaget.

        Vad mer kan man önska sig? Vi är så tacksamma över förmånen att äga en sådan hund.

                        image

                                    Axxa med räven på spåret under Riksprovet 

                                           image

                                                Inför fältdelen torsdagen 28/8


Uppdatering!

2014-06-30 22:44 | 0 kommentarer

Ja nu var det länge sedan sista uppdateringen. Ibland hinner man inte allt man ska och då skiter man i det tråkiga.... datorn är en av dem

C-kullen närmar sig halvåret och det har gått bra för de flesta.

Dennis Lundström med Colt (Boss) fick lite problem med mask vid ca12v ålder. Det är mycket som tinar fram i snön och nog kan man vara lugn att valparna ska hitta och stoppa i sig det mesta. Det är däför viktigt att komma ihåg avmaskningen även efter leverans. Colt är den minsta hanen och med det minsta attributet i kullen än så länge, vi får väl se om han fortsätter vara det även som vuxen. Kollar man storleken på tassarna så har han en hel del att växa upp till.  En fin liten kille som har det bra hos Dennis och Elisabet tillsammans med det övriga "hundgänget"

                                     Colt

                               Tjuvskyttens Colt (tilltalsnamn Boss) Höglandsnäs Piteå

 

   Chabo (Kessu) är en lite större hane och med mer attribut. Chabo fick flytta till Sotkamo i Finland hos Jarkko och Jaana Aittola. En fartfylld kille som ägaren verkar väldigt nöjd med. Jarkko är även ägare till C-kullens morfar Fjällbrisens Erä.

                  Chabo

                        Tjuvskyttens Chabo (tilltalsnamn Kessu) Sotkamo, Finland

 

    Caos (Blixten) bor hos Adam Johansson i Kiruna. En stilig hanhund. Inte så mycket attribut som liten valp, men på god väg nu. Caos verkar vara en lyhörd kille som Adam jobbat på bra med i sin färd mot att bli en väl fungerande jakthund.

 

                           Caos

                            Tjuvskyttens Caos (tilltalsnamn Blixten) Kiruna

 

       Lilla Cleo åkte till kullens hanhundsägare Fredrik och Margret Lilliehöök i Falkenberg. Cleo hörs vara en rätt lättsam och foglig tik. Tyvärr besväras hon dock med åksjuka. Åksjuka hos hund är ju naturligtvis både besvärligt och opraktiskt. Enligt vad vi läst oss till kan det gå att få bot med illamåendet genom idoget körande med en åskjuk valp så tidigt som möjligt, för att "lära" hjärnan och balanssinnet att hantera bilens rörelser och besvären kan försvinna i takt med att hunden blir äldre. Det knepiga är ju bara att valpen lätt kan sätta bilen i samband med obehag och därför till slut kan utveckla bilrädsla, då står man helt plötsligt inför ett nytt problem.  Varför vissa hundar drabbas verkar ganska oklart. Vi hoppas dock naturligtvis att det kommer lätta till slut.

                                   bild 1 (1)

                                      Fredrik med Tjuvskyttens Cleo, Falkenberg

 

  Tjuvskyttens Chess flyttade till Henrik, Heidi och lilla Hilda i Kalix. Chess hade inte hon heller speciellt mycket skägg vid 8 veckors ålder, men däremot ordentliga "gardiner" på öronen. Nu har "gardinerna" minskat och skägget är på väg   Familjen Svanberg/Boström meddelar att även Chess verkar bildbar.

 

 

                            Chess

                                 Lilla Hilda med Tjuvskyttens Chess, Kalix

 

       Chiva (Minna) flyttade upp till Malmberget hos Anki &Tord Stenlund.  Vad vi förstår är Chiva lyhörd och foglig samtidigt som hon tar för sig. Vi hoppas att hon blir till stor glädje både i hemmet och på jakten.

 

 

                                           bild (11)

                                   Tjuvskyttens Chiva ( tilltalsnamn Minna) Malmberget

 

   Cobra åkte ned till Umeå hos Carl-Johan och Etel Gärdemalm. Cobra hade inte heller hon speciellt mycket skägg vid 8 veckors ålder, men som man ser på denna femmånadersbild så är attributet nu på väg

                20140613_132942

                                               Tjuvskyttens Corona, Umeå

 

       Busfröt Commandora (Molly) fick åka till Norge hos Henriette och Arnfinn Hoimoen. De låter hälsa att hon "er så flink" . Commandora har hunnit delta i en valpkurs och går bra ihop med familjens övriga hundar.  Denna tik var en härlig och glad varerlse med mycket påhitt under tiden hos oss. 

                       Commandoran

                                     Tjuvskyttens Commandora (tilltalsnamn Molly) Norge

 

 

    Och så till sist Corona som bor hos familjen Hans Johansson i Falun. Även Corona hörs uppföra sig fint och har goda möjligheter att utvecklas till en fin jakthund.

                          Corona

                                                          Tjuvskytens Corona, Falun

 

        Ja det var alla ur Axxas första kull. Det kommer att bli väldigt spännande att följa dem och se vad som blir av dem och vad de duger till. Men framför allt är vi tacksamma som uppfödare att valparna hamnat i så fina och aktiva händer. Det glädjer oss att hundarna får så goda möjligheter att ägna sig åt den jakt som de är ämnade för.  Vi önskar alla valpköpare fortsatt lycka och att er hund får hålla sig frisk.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ultraljud

2014-03-03 17:11 | 8 kommentarer

Nu är ultraljud gjort på Ninja och det ser bra ut. Man såg tydligt fostren. Veterinären sa sig kunna räkna till minst 6 valpar, men trodde nog att det fans yttrerligare någon fler. Vi får väl se då valparna  föds i slutet av månaden.